НЕБЕЗПЕЧНИЙ БОТУЛІЗМ ПОРЯД!

На лікуванні в реанімаційному відділенні КНП «Глухівська міська лікарня» з 02 березня 2021 року знаходиться хворий з підозрою на ботулізм. В анамнезі захворювання є факт вживання постраждалим м’ясних консервів домашнього приготування.

Ботулізм – важке токсикоінфекційне захворювання. Збудник ботулізму дуже поширений в природі і тривалий час може бути присутнім у ґрунті. Джерелами збудника інфекції є теплокровні тварини, деякі прісноводні риби, ракоподібні, а також сама людина, з екскрементами якого паличка ботулізму виділяється в навколишнє середовище і перетворюється в спори. Спори здатні тривалий час зберігатися в ґрунті, воді або мулі. Потрапивши з грунту або води на харчові продукти, наприклад овочі, зерно, м’ясо, збудник в умовах відсутності кисню починає активно розмножуватися. Найчастіше розмноження відбувається в консервованих продуктах (так як відсутній кисень), при цьому виділяється токсин (ботулотоксин), що є сильною отрутою й не руйнується шлунковим соком. Ботулотоксин в звичайних умовах навколишнього середовища зберігається до одного року, а в консервованих продуктах – протягом декількох років. Він стійкий у кислому середовищі, витримує великі концентрації кухонної солі й не руйнується в присутності спецій, але руйнується під дією високої температури.

Зазвичай захворювання виникає в результаті попадання в організм продуктів харчування, води або аерозолів, заражених ботулотоксином. В даний час найчастіше зустрічаються випадки захворювання, пов’язані з вживанням солоної, в’яленої, копченої риби та консервів домашнього приготування. Без використання сучасних методів лікування ботулізму летальний результат становить до 30-60%. Смерть настає внаслідок паралічу дихальної мускулатури і дихальної недостатності. Імунітет після перенесеного захворювання не розвивається, тобто людина може захворіти повторно.

Найнебезпечніше:

  • консервовані продукти домашнього приготування (особливо з м’яса, риби, грибів);
  • копчена, в’ялена не патрана риба (особливо річкова);
  • м’ясні продукти домашнього виготовлення, такі як ковбаса, шинка (особливо придбані на стихійних ринках);
  • «бомбажні» консервовані продукти;
  • всі продукти сумнівної якості.

Однак, підлість присутності палички ботулізму в тому, що частіше візуально заражений продукт не відрізняється від безпечного продукту.

При перших ознаках захворювання – зверніться до лікаря! Не займайтеся самолікуванням!

 Завідуюча Глухівського відділу Сумського лабораторного центру МОЗ України  Марина Матвієнко

Попередній запис

Про проведення конкурсу на заміщення вакантної посади директора комунального закладу Есманьської селищної ради «Уланівський навчально-виховний комплекс»: загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів «Джерельце»

Наступний запис

ЖІНКИ ЕСМАНЬСЬКОЇ ГРОМАДИ ПРИЙМАЛИ ВІТАННЯ ЗІ СВЯТОМ